Opening 17 december 2023, 14.30 – 16.30 uur
Stevenskerk
St. Stevenskerkhof 62
6511 VZ Nijmegen
In de kerstvakantie richt de Stevenskerk de aandacht op Oekraïne. Het land lijdt onder oorlog en vecht voor vrijheid. Met een gevarieerd programma voor jong en oud wil de Stevenskerk de cultuur van Oekraïne dichterbij brengen om zo de betrokkenheid van Nijmegen bij Oekraïne te versterken.
Vanaf 17 december 2023 tot 7 januari 2024 vindt een bijzondere iconententoonstelling plaats. In deze expositie worden 25 iconen van twee Oekraïense icoonschilders getoond die gemaakt zijn op de restanten van munitiekisten. De tentoonstelling wordt op 17 december geopend. Tijdens deze bijeenkomst zullen beide icoonschilders, Oleksandr Klymenko en Sonya Atlantova, spreken over hun werk.
Het echtpaar Oleksandr Klymenko (1976) en Sonya Atlantova (1981) begon in 2014 met dit kunstproject. De iconen op de restanten van munitiekisten verwijzen naar de twee kanten van de werkelijkheid van Oekraïne sinds 2014. Aan de ene kant is dat de hardheid, het geweld en de verwoesting van de oorlog, aan de andere kant het verlangen naar en het geloof in een hemelse werkelijkheid die leidt tot heelheid en bevrijding van kwaad.


Oleksandr Klymenko en Sonya Atlantova willen met hun werk een teken van hoop stellen en laten zien dat dood en verderf niet het laatste woord hebben. Hun werk verbeeldt de transformatie van tekens van dood naar symbolen van leven. Met dit kunstproject hebben de icoonschilders bovendien een humanitair doel. Met de opbrengst van de verkoop van iconen werd een mobiel hospitaal aan het front gesteund. Nu wordt geld ingezameld voor de begeleiding van gewonde soldaten en burgers op de weg naar fysiek en geestelijk herstel.
Tijdens de expositie is ook het boek ‘One year reporting from Kharkiv’ beschikbaar met de columns van hoogleraar huisartsgeneeskunde in Kharkiv prof. Olekssi Korzh over de effecten van de oorlog op de gezondheid en gezondheidszorg in Kharkiv waar veel ziekenhuizen en zorginstellingen door bombardementen werden getroffen. De columns werden geschreven in de periode van maart 2022 tot maart 2023. Het boek werd uitgegeven door de European Forum for Primary Care. De columns werden geschreven in de periode van maart 2022 tot maart 2023. Het boek werd uitgegeven door de European Forum for Primary Care en is online beschikbaar: ONE YEAR REPORTING FROM KHARKIV (euprimarycare.org).

Programma
De bijeenkomst op zondag 17 december start om 14.30.
Woord van welkom door Theo Andriessen
Groetwoord van ambassadeur Oleksandr Karasevych
Presentatie van het icoon project door Sonya Atlantova and Oleksandr Klymenko
Gezondheidszorg in oorlogstijd, een persoonlijk verhaal door Mariia Oliinyk
Religieuze kunst in oorlogstijd door prof. dr. Alfons Brüning
Een Oekraïens koor zal deze middag Oekraïense liederen ten gehore brengen . Dagvoorzitter is Geert van Dartel, voorzitter van het bestuur van IvOC en voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland.
Deze tentoonstelling is een initiatief van de Stevenskerk en wordt georganiseerd in samenwerking met het Oecumenisch City Pastoraat (OCP) en het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) in Nijmegen.
Over de sprekers
Sonya Atlantova en Oleksandr Klymenko zijn Oekraïense kunstenaars, beiden opgeleid tot icoonschilder aan de kunstacademie van Kyiv. In 2014 begonnen zij met hun project: het schrijven van iconen op deksels van munitiekisten. De opbrengst van de verkoop van iconen komt ten goede aan een mobiel ziekenhuis aan het front en aan de begeleiding van gewonde soldaten en burgers.
Theo Andriessen is directeur van de Stevenskerk.
Alfons Brüning is directeur van het Instituut voor Oosters Christendom in Nijmegen. Tevens is hij bijzonder hoogleraar Orthodoxie en Vredesopbouw aan de PTHU/VU in Amsterdam. in zijn bijdrage reflecteert hij op de vraag naar de zeggingskracht van iconen die geschreven zijn op materiaal dat verwijst naar oorlog en vernietiging.
Geert van Dartel is bestuursvoorzitter van het Instituut voor Oosters Christendom in Nijmegen en voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland.
Mariia Oliinyk is universitair hoofddocent aan de Nationale Medische Universiteit in Kharkiv. Zij promoveerde in 2017 en werkte op de afdeling reumatologie van het ziekenhuis in Kharkiv. In 2022 kwam zij met haar dochter vanwege de oorlog naar Nederland. Mariia zal spreken over de gevolgen van de oorlog voor de gezondheidszorg in Kharkiv: “The war affects people in different ways. Somebody has to flee, somebody loses his house, somebody loses his friends or relatives, and somebody doesn’t get healthcare on time and loses his life. It did not happen a long time ago it`s happening now, every moment in Ukraine”.
Oleksandr Karasevych is ambassadeur van Oekraïne in Nederland.