Boeiende podcastserie over Schnittke’s Boetepsalmen

Onlangs verscheen van Capella Amsterdam, onder leiding van dirigent Daniel Reuss, een album met de Boetepsalmen van Alfred Schnittke (1934-1998). De joods-Russische componist van Duitse komaf, zette de collectie Oudrussische teksten in 1988 op muziek. Aanleiding vormde ‘de kerstening van Kiev-Roes’ die duizend jaar daarvoor zijn beslag kreeg.

Bij deze indrukwekkende opnames – die op dezelfde muzikale hoogte worden gesteld als de Vespers, opus 37, van Rachmaninov – zijn ook twee podcasts verschenen. Hierin gaan Hildo Bos, priester van de parochie ‘Heilige Nikolaas’ in Amsterdam, musicologe en radiopresentatrice Maartje Stokkers en dirigent Reuss in op het thema ‘boete en berouw’ binnen de orthodoxe context. Met als resultaat een helder verhaal over onder andere de achtergrond en het ontstaan van deze boetepsalmen (al geeft Bos de voorkeur aan de termen ‘verzen van berouw’), over een klassieke broedermoord en de kerstening van Rusland.

En waar het allemaal om begon: met indringende en intense muzikale fragmenten uit de Boetepsalmen. Alleen daarom al zijn ze de moeite van het beluisteren waard. Of zoals een NRC recensent schreef: ‘De Boetespsalmen is een meesterwerk dat zijn geheim nooit prijsgeeft en nooit zijn betovering verliest.’

De podcasts zijn te beluisteren op https://www.cappellaamsterdam.nl/podcast/schnittke-psalms-of-repentance-theologisch/ of via de meeste podcast-platforms.

Daniel Reuss, Hilde Bos en Maartje Stokkers tijdens de opname

Auteur

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in websiteverkeer en gebruikers van de website.